2009. augusztus 29., szombat

Szemét ledobó








Elméletileg a szemét lehordás a férfi dolga ( ha éppen nincs más, nagyon sürgős dolga). Ezért a lustaság arra sarkallja, hogy a konyha sarkában átüsse a padlót (födémet) , ( alatta szuterén van a kukával ) és beépítsen egy PVC lefolyó cső darabot, ezen keresztül "leküldve" a szemetet a célállomásra. Viszont a konyha sarokból harminc centit kiálló cső darab elég randa látvány. Mit csinál ilyenkor egy kezdő ( de lusta ) mozaikos ? Lát az otthonában egy halom hulladék csempét ( amit : "ez még jó lesz valamire" felkiáltással húsz éve tartogat" ) és bemozaikozza vele a csúnyaságot.

A mintával kezdi a falon. Aztán a csőhöz érve elfogy az alapanyag...

Ezért kipróbálja a hálóra rakott kavicsot a csőre. Jó. Csak nem illik hozzá...

Legvégül pedig átszínezi a nem tetsző fuga színt és a fényképezés előtt nem takarítja le a csempét... A balfék.


2009. augusztus 26., szerda

Kísérlet a tojásommal







Az egyik lomtalanításkor megmentettem az enyészettől ezt a műanyag lámpát. Előtte kaptam leselejtezett akril üveg festéket. Zöldet és kéket. Még mellette volt arany bronz és rózsaszín kontúr festékem. Gondoltam kipróbálom hogy tapad erre a műanyagra a festék. Ez jött ki belőle.









Már azon voltam, hogy leszedem a festéket amikor értesültem a morzsi üveg ( mint mozaik alapanyag) létezéséről. Jó, hát akkor kipróbálom a morzsizást. Rögtön ilyen izgalmas, íves felületen. Nosza nyomassuk rá sziloplaszttal a morzsikát. Tényleg izgalmas volt. Ragasztás közben néhányszor csak a legendás nyugalmam mentette meg a biztos haláltól. Na mind egy túl éltük mindannyian.
Ismét tanultam. A morzsi alá erősebb kontúrok kellenek. Főleg ha fugázva lesz.
A fuga szín kiválasztásával már nem bajmolódtam. Csak grafitom volt. A képeken látni mennyire elnyomja a festést.
Még bekapcsolt állapotban elmegy valahogy.
Nem baj ismerkedtem a morzsival.




Összehasonlítás








Mekkora különbség van a fugázatlan és a fugázott állapot között... Az előbbi javára. Sokat vajúdtam a fuga szín kiválasztásával. És mennyit tesz a fényképezés...( ha a balfácán "fényképész" vakut használ tükröződő felületnél.)

2009. augusztus 25., kedd

Azt mondják az állat és a gazdája egy idő után elkezdenek hasonlítani egymáshoz...


Ez a dög tehet mindenről. Úgy hívják, hogy Csipi. Lassan tíz éve keseríti az életem. Akkor találták a fiaim a Duna parton egy zacskóban. Valakinek nem kellett.

Azóta rendíthetetlenül gondoskodik az utánpótlásról. Rengeteg kis Csipi szaladgál a környéken. Csak enni jár haza. Akkor viszont nagyon tud "szeretni ". Valaki javasolta, hogy kasztráljuk. Hát ezt a szégyent nem teszem meg vele. Szolidáris vagyok .

Gyakorlatilag annyi macska eledelt felzabált aminek az árából hátaslovat vehetnénk.

Egyszer mutattam neki egy valódi élő egeret. Hát mint , ha Lenin Összes Műveit mutattam volna... Éppen ennyi érdeklődést mutatott, mint ezen a képen.

Munkafolyamat

Először fa színű volt a keret ( mivel fa.. ) Azután a mozaik fórumos lányok rábeszéltek a sötét kékre. Lehet, hogy igazuk volt.
Itt már majdnem kész. Sajnos a közbülső fázisokról elfelejtettem fotót készíteni a nagy hajtás közepette.

A festés. (képtelenség normálisan fényképezni)


Azután jött a tükör felragasztása, a felrajzolás



A kisebbik fiammal megrajzoltattam ( a büdös kölök tíz perc alatt fejből lerajzolta amit kértem tőle)




Koi pontyok





Itt egy "keverék". Már ami az anyagokat illeti. Majd egyszer talán eljutok oda, hogy megtervezem a mozaikot és ahhoz választom az anyagokat. Jelenleg ott tartok, hogy van több fajta alapanyag és azokból próbálok kihozni valamit. Egyikből sincs annyi, hogy a "megalomániámat" kielégítsem, ezért összekutyultam őket. Jelen esetben, hogy egy "szabvány" Wedi táblát befedjenek. Van minden , tükör darabok amit egy üveges ismerőstől kaptam , üveg festékkel festve, kavics , kevés üveg mozaik, saválló huzal a kontúrokhoz, a feleségem étkészletének néhány elhalálozott porcelánja a virágokhoz , és morzsi üveg. A sok tükör miatt viszont szintén nehéz normális képet készíteni róla. ( és nem tanácsos tűző napra rakni az üveg festék miatt.)


A magamfajta lelkes kezdőre illik a mondás : " Sokat akar a szarka ...". Minden vágyam, hogy kipróbálhassam a tiffany üveget mint mozaik alapanyagot. Számomra ennek több akadálya is van. Vidéken elég nehéz beszerezni és rohadt drága. Egy keveset tudnék hozatni, de az semmire sem elég. Akár mennyire furcsán hangzik, kisebb dolgok mozaikolásához ( pl. kaspók, dobozkák ) nincs türelmem . Éppen ezért megpróbáltam festeni az üveget. Hát mit mondjak... Így nem az igazi.


Kitaláltam, hogy mielőtt a nagyobb méretű munkához látnék, előbb csinálok egy tükörre festett
ház számot.( Fényképezni a tükör miatt elég nehéz.) Miután pár hónapja felraktam a ház falára kiderült, hogy az UVÉ- álló festék kifakul rendesen. Nem csodálom oda -vissza süti a nap több órán keresztül. Ez a kép még a kifakulás előtt készült. Azóta a fekete színű szöveg sokat haloványodott. Szerencsére a hatos szám parafa. Arra jó volt az egész, hogy ismerkedjek a festékkel és a ragasztókkal ( és az üveg vágóval ).

2009. augusztus 24., hétfő




A vitorlás nagyjából olyan lett amilyenre megrajzoltam. Az adott anyagokból és színekből ezt tudtam produkálni. Az égboltnál egy kicsit zavar, hogy az egyik elemét csak három darabból tudtam megcsinálni egy helyett. Nem volt egyben nagyobb darabom. Ez van.












A következő "akcióm" Tolna címere. Ha még egyszer kezdeném, nem négyszögletes alapra raknám. A kavicsokat nem csak találomra, válogatás nélkül rakosgatnám egymás mellé. Úgy sokkal többet ki lehetett volna hozni belőlük.

A következő hiba amit látok az a fugaszín megválasztása a kavicsoknál. Túl sötét.

Maga a címer nem szimmetrikus. A nagy kapkodásba későn vettem észre, hogy egy kicsit elcsúszott, de akkor már atomosan fogta a ragasztó. A kavicsokat fugázás előtt lakkoztam, hogy az apró lyukakba és repedésekbe ne húzódjon bele a fugázó anyag. Most már tudom, hogy létezik kő balzsam inkább azzal kellett volna bekennem. A lakk ugyanis idővel megrepedhet, foltosra koptathatja az idő ( főleg kültéren) és ezt ilyen felületen szinte lehetetlen szépen helyre hozni.

A címer alakításához flexet használtam.



A feleségem szerint nyolc hónap után ideje lenne munkát keresnem. ( szerintem még csak négy) Minden nő ilyen türelmetlen ??? Mindig csak a piszkos anyagiak...Nem tudja, hogy válság van ?!








2009. augusztus 23., vasárnap






Egy éve kezdtem el a mozaikkal foglalkozni .
Ez volt az első mozaikom. A halászbárka. Főleg fagyálló lapokból áll, de van benne csempe is. Méret 120x94 cm. Túl nagy darabokból , sok helyen nagy fuga réssel. Az eltérő vastagságú darabok miatt "szívtam" rendesen. A fugázó anyag túl híg lett ( erre utólag jöttem rá), ezért ahol vastagabb ott ki is repedezett.